Lav, høy eller medium? Hva er hårporøsiteten din? Hvis du fortsatt ikke vet, bør du sjekke så raskt som mulig. Du må finne ut av hårporøsiteten din for å velge en passende olje.

Dette er eneste måten å ta vare på hodebunnen din på. Se selv!

HÅR MED LAV PORØSITET

Den vakreste hårtypen som alle drømmer om. Hår med lav porøsitet er glansfult, glatt, har mye fuktighet og er elastisk samtidig som det verken er krusete eller statisk. Hår med lav porøsitet mister ikke fuktighet og absorberer den ikke fra luften. Du føner håret ditt og ser ut som om du har gått ut fra den beste frisørsalongen. Du trekker fingrene gjennom håret og er klar til å gå på byen.

Videre floker ikke hår med lav porøsitet seg. Børsting tar et øyeblikk. På den andre siden er denne hårtypen vanskelig å style. Vær forsiktig så du ikke tynger den ned med masker, balsam og silke.

Videre må du huske å rense denne hårtypen jevnlig. Selvsagt er det tidkrevende å fjerne silikoner og andre tykke formler. Hvorfor? Hår med lav porøsitet har et lukket skjellag som ikke lar noen stoffer og vann komme inn. Noen ganger må du vaske håret to ganger for å rense slikt hår.

HÅR MED HØY PORØSITET

Dessverre er denne hårtypen den verste. Skadet, tørt og svakt. Hårtuppene fliser seg lett, hårstråene er sprø, matte og stive. Bleking, retting, farging og permanent wave svekker tilstanden til hår med høy porøsitet enda mer. På den andre siden er det lett å style slikt hår. Dessverre skader varme, produsert av stylingverktøy, hårstrukturen og gjør at vann og keratin fordamper raskere. Dette forårsakes av et svært reist skjellag.

Når du påfører produkter i hår med høy porøsitet absorberes de svært raskt. Denne hårtypen absorberer også lett fuktighet fra luften. Som en konsekvens blir det enda mer krusete og statisk. Håret floker seg på grunn av at skjellaget har reist seg. Bruk en fuktighetsgivende balsam hver gang du vasker hår med høy porøsitet. Ellers blir det tørt og grovt.

Bløtgjøringsmidler (oljer og silikoner) er de mest effektive innen pleie av hår med høy porøsitet. Jevnlig pleie og oljing av vått hår vil også være nyttig. Du bør unngå høye temperaturer, UV-stråling, vind, saltvann, klorvann og rask og uvøren børsting. Gi opp produkter som inneholder urter, proteiner, alkoholer, fuktighetsbevarende midler og parafinvoks. Du bør ikke bruke tynne hårstrikk. Har håret ditt høy porøsitet må du unngå metallklemmer og grove håndklær.

HÅR MED MEDIUM PORØSITET

Denne typen hår kombinerer egenskapene til lav og høy porøsitet. Du kan pleie hår med medium porøsitet slik at det blir glatt og glansfullt. Du kan også øke porøsiteten gjennom jevnlig hårfarging, føning, retting og bruk av upassende produkter. Hår med medium porøsitet er vanligvis bølgete eller rett. Fuktig luft gjør at det raskt kruser seg (som ved høy porøsitet) men de er lettere å style enn hår med lav porøsitet.

Når du pleier hår med medium porøsitet, bør du bruke oljer som inneholder fettsyrene omega 3, omega 6 eller omega 9. Bruk SLS-sjampoer kun nå og da; lunkent vann til hårvask; balsam med silikoner, proteiner og bløtgjøringsmidler. Masker og kosmetiske smør er også nyttig.

Gi opp crimping, føning og retting. Klarer du deg ikke uten hårføner, bruk en med kald luft og ionisering. Børst denne hårtypen kun etter å ha påført balsam eller rett etter hårvask. Skjul håret under en lue om vinteren og påfør silke i hårtuppene for beskyttelse. Sørg for at håret er tørt før du legger deg og ta det i en knute eller lag en flette. Stuss hårtuppene annenhver måned. På denne måten får du en vakker og sunn frisyre.

OLJER OG HÅRPORØSITET

Alle hårtyper bør pleies med en passende oljetype. Kokosolje, palmeolje, linfrøolje, lakserolje, solsikkeolje og sheasmør passer best for hår med lav porøsitet. Arganolje, macadamiaolje, jojobaolje, sesamolje, riskliolje og søtmandelolje kan påføres i hår med medium porøsitet. Soyaolje, maisolje, solsikkeolje, gresskarfrøolje, ferskenolje, avokadoolje og linfrøolje fungerer bra for hår med høy porøsitet.

HVORDAN FASTSETTE HÅRPORØSITETEN?

Det er veldig lett! Alt du må gjøre er å svare på noen få spørsmål. Gjør det nå og finn ut hvilken olje som passer frisyren din. La oss begynne testingen!

1. Hvor lang tid tar det før håret ditt tørker?

Løsning: Hår med høy porøsitet tørker svært sakte, medium porøsitet etter mer eller mindre 3 timer, mens hår med lav porøsitet bruker opptil 2 timer.

2. Er det lett å væte ut håret ditt?

Løsning: Høy porøsitet – svært lett, lav porøsitet – helt motsatt. Hår med medium porøsitet absorberer vann ganske lett.

3. Er håret ditt lett å style?

Løsning: Hår med høy og medium porøsitet er lett å style. Hår med lav porøsitet er vanskelig å style.

4. Er håret ditt mykt og glatt å ta på?

Løsning: Hvis det er det, har du hår med lav porøsitet. Hår med høy porøsitet har en grov og ru tekstur, mens for medium porøsitet er noen hårstrå glatte, andre grove.

5. Blir håret ditt lett krusete og statisk?

Løsning: Hår med lav porøsitet er aldri krusete eller statisk. Hår med medium porøsitet ser slik ut i noen situasjoner (som når luften er svært fuktig). Hår med høy porøsitet er alltid krusete og statisk.

6. Hvordan ser hårtuppene dine ut?

Løsning: Hår med høy porøsitet har flisete tupper, lav porøsitet har sunne tupper. Hvis hår med medium porøsitet får uriktig pleie vil tuppene flise seg, porosity hair has split ends, low porosity – healthy ends.

7. Farger, føner eller varmestyler du håret?

Løsning: Hvis ja, har håret ditt høy porøsitet. Hår med lav porøsitet farges eller fønes sjelden.